Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Chefredaktørens klumme: Vi skal passe på vores byrådspolitikere


Fire ud af ti kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer har oplevet chikane, trusler, hærværk og vold i forbindelse med deres politiske hverv.

Det viste en national undersøgelse fortaget af Økonomi og Indenrigsministeriet fra starten af februar. Nu har Lokalavisen undersøgt, hvordan det ser ud her i Aarhus.

Resultatet er beskæmmende.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: 4 af 10 aarhusianske politikere er blevet truet

En rundspørge til alle aarhusianske byrådsmedlemmer viser, at mindst 10 ud af 31 byrådspolitikere (24 har svaret på undersøgelsen) har følt sig udsat for trusler. Det er et beskæmmende højt tal.

Vi har de politikere, vi vælger og dermed fortjener. Men de fortjener til gengæld så også, at vi behandler dem ordentligt og ikke bryder grænserne for ordentlig opførsel.

En af styrkerne ved nærdemokratiet (som et byråd jo er), er at vi rent faktisk har mulighed for at møde de politikere, der træffer de beslutninger, som påvirker vores hverdag på den ene eller den anden måde. Vi kan snakke med dem, når vi møder dem i Netto. Det skaber sammenhængskraft og giver os politikere i øjenhøjde, som vi kan relatere os til.

Det er det, vi risikerer at sætte over styr, hvis vi ikke behandler vores byrådspolitikere ordentligt. Et er, at vi risikerer, at der ikke er nogen, som vil stille op af frygt for, hvad der sker.

LÆS OGSÅ: Byrådspolitiker udsat for trusler: Pludselig brændte hans garage ned

Noget andet er, at vi risikerer, at de skal have beskyttelse eller ikke længere viser sig offentligt. Og så mister vi noget af sammenhængskraften i nærheden.

Selv når vi er allermest uenige med vores politikere, har vi en forpligtigelse til at behandle dem ordentligt.

Et menigt byrådsmedlem får et yderst beskedent honorar for sin indsats. Ofte er det at være menigt byrådsmedlem ensbetydende med at have to jobs. De deltager i utallige arrangementer og møder ude omkring i kommunen - og så skal de jo have en mening om den politik, der føres i kommunen.

Begge dele, kan man med rette sige, er en del af det at være byrådsmedlem. Og et demokrati skal også kunne holde til meningsudvesklinger. Men når det antager former, hvor politikerne føler sig chikaneret eller udsat for trusler, så er grænsen overskredet.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør


Publiceret: 13. Marts 2018 11:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra NYT OM Østjylland

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt